Menu Zamknij

DIETA W OTYŁOŚCI

Otyłość jest stanem chorobowym charakteryzującym się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej, która prowadzi do upośledzenia funkcjonowania organizmu człowieka i zwiększa ryzyko chorobowości i śmiertelności z powodu chorób metabolicznych i nowotworów złośliwych.

Otyłość zależy od kilku czynników:

– genetyczne

– środowiskowe

– przyjmowanych leków

– styl życia

Dlatego tak ważne jest jej zapobieganie, już od najmłodszych lat – profilaktyka oraz prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna.

Ady określić czy nasza masa ciała jest w normie, czy może jest to nadwaga lub otyłość należy obliczyć wskaźnik masy ciała BMI (Body Mass Index) jest to masa ciała w( kg) podzielona przez wzrost do kwadratu w (m2 ).

Prawidłowa masa ciała to BMI 18,5 – 24,9 kg/m2

Nadwaga to BMI 25,0 – 29,9 kg/m2

Otyłość to BMI od 30,0 kg/m2

Wyróżniamy:

Otyłość 1o to BMI 30,0 – 34,9

Otyłość 2o to BMI 35,0 – 39,9

Otyłość 3o to BMI powyżej 40

Występowanie otyłości wiąże się z ryzykiem zachorowalności na takie schorzenia jak:

– cukrzyca

– nadciśnienie tętnicze

– podwyższony cholesterol i trójglicerydy

– udar mózgu

– zawał serca

– nowotwory

– choroby stawów np. kolanowych – zwyrodnienia

– choroby kręgosłupa

– zespół obturacyjnego bezdechu nocnego

Zalecenia żywieniowe przy zwalczaniu nadwagi oraz otyłości:

– Regularność posiłków 4 -5 dziennie, o regularnych porach (co 3,5 godziny). W miarę możliwości.

– Różnorodność pożywienia – urozmaicenie posiłków.

– Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce (na surowo lub krótko gotowane).

– Spożywaj 2 razy dziennie przetwory mleczne, np. kefir, jogurt naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu.

– Mięso jadaj chude. 3 -4 razy w tygodniu. W Twoim jadłospisie w pozostałe dni powinny znaleźć się dania z ryb.

– Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Używaj oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

– Ograniczaj spożycie soli kuchennej. Ni e dosalaj.

– Zachowaj umiar w jedzeniu słodyczy i cukru. Jadaj więcej warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym.

– Pij 8 szklanek wody dziennie – naturalnej, mineralnej.

– Bądź aktywny ruchowo. 30 minut dziennie, codziennie (spacer, spacer z kijkami, taniec, joga).

Mgr inż. Aneta Kądziołka

Dyplomowany Dietetyk i Psychodietetyk

Menedżer Wellnes i SPA