Otyłość jest stanem chorobowym charakteryzującym się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej, która prowadzi do upośledzenia funkcjonowania organizmu człowieka i zwiększa ryzyko chorobowości i śmiertelności z powodu chorób metabolicznych i nowotworów złośliwych.
Otyłość zależy od kilku czynników:
– genetyczne
– środowiskowe
– przyjmowanych leków
– styl życia
Dlatego tak ważne jest jej zapobieganie, już od najmłodszych lat – profilaktyka oraz prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna.
Ady określić czy nasza masa ciała jest w normie, czy może jest to nadwaga lub otyłość należy obliczyć wskaźnik masy ciała BMI (Body Mass Index) jest to masa ciała w( kg) podzielona przez wzrost do kwadratu w (m2 ).
Prawidłowa masa ciała to BMI 18,5 – 24,9 kg/m2
Nadwaga to BMI 25,0 – 29,9 kg/m2
Otyłość to BMI od 30,0 kg/m2
Wyróżniamy:
Otyłość 1o to BMI 30,0 – 34,9
Otyłość 2o to BMI 35,0 – 39,9
Otyłość 3o to BMI powyżej 40
Występowanie otyłości wiąże się z ryzykiem zachorowalności na takie schorzenia jak:
– cukrzyca
– nadciśnienie tętnicze
– podwyższony cholesterol i trójglicerydy
– udar mózgu
– zawał serca
– nowotwory
– choroby stawów np. kolanowych – zwyrodnienia
– choroby kręgosłupa
– zespół obturacyjnego bezdechu nocnego
Zalecenia żywieniowe przy zwalczaniu nadwagi oraz otyłości:
– Regularność posiłków 4 -5 dziennie, o regularnych porach (co 3,5 godziny). W miarę możliwości.
– Różnorodność pożywienia – urozmaicenie posiłków.
– Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce (na surowo lub krótko gotowane).
– Spożywaj 2 razy dziennie przetwory mleczne, np. kefir, jogurt naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu.
– Mięso jadaj chude. 3 -4 razy w tygodniu. W Twoim jadłospisie w pozostałe dni powinny znaleźć się dania z ryb.
– Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Używaj oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
– Ograniczaj spożycie soli kuchennej. Ni e dosalaj.
– Zachowaj umiar w jedzeniu słodyczy i cukru. Jadaj więcej warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym.
– Pij 8 szklanek wody dziennie – naturalnej, mineralnej.
– Bądź aktywny ruchowo. 30 minut dziennie, codziennie (spacer, spacer z kijkami, taniec, joga).
Mgr inż. Aneta Kądziołka
Dyplomowany Dietetyk i Psychodietetyk
Menedżer Wellnes i SPA