Otyłość jest stanem chorobowym charakteryzującym się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej, która prowadzi do upośledzenia funkcjonowania organizmu człowieka i zwiększa ryzyko chorobowości i śmiertelności z powodu chorób metabolicznych i nowotworów złośliwych.
Przyczyny otyłości
Otyłość zależy od kilku czynników:
- genetyczne
- środowiskowe
- przyjmowanych leków
- styl życia
Dlatego tak ważne jest jej zapobieganie, już od najmłodszych lat – profilaktyka oraz prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna.
Kiedy nasza masa ciała jest w normie?
Ady określić czy nasza masa ciała jest w normie, czy może jest to nadwaga lub otyłość należy obliczyć wskaźnik masy ciała BMI (Body Mass Index) jest to masa ciała w( kg) podzielona przez wzrost do kwadratu w (m2 ).
Prawidłowa masa ciała to BMI 18,5 – 24,9 kg/m2
Nadwaga to BMI 25,0 – 29,9 kg/m2
Otyłość to BMI od 30,0 kg/m2
Wyróżniamy:
- Otyłość 1o to BMI 30,0 – 34,9
- Otyłość 2o to BMI 35,0 – 39,9
- Otyłość 3o to BMI powyżej 40
Otyłość a ryzyko chorób
Występowanie otyłości wiąże się z ryzykiem zachorowalności na takie schorzenia jak:
- cukrzyca
- nadciśnienie tętnicze
- podwyższony cholesterol i trójglicerydy
- udar mózgu
- zawał serca
- nowotwory
- choroby stawów np. kolanowych – zwyrodnienia
- choroby kręgosłupa
- zespół obturacyjnego bezdechu nocnego
Zalecenia żywieniowe przy zwalczaniu nadwagi oraz otyłości:
Regularność posiłków 4 -5 dziennie, o regularnych porach (co 3,5 godziny). W miarę możliwości.
Różnorodność pożywienia – urozmaicenie posiłków.
Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce (na surowo lub krótko gotowane).
Spożywaj 2 razy dziennie przetwory mleczne, np. kefir, jogurt naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu.
Mięso jadaj chude. 3 -4 razy w tygodniu. W Twoim jadłospisie w pozostałe dni powinny znaleźć się dania z ryb.
Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Używaj oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Ograniczaj spożycie soli kuchennej. Nie dosalaj.
Zachowaj umiar w jedzeniu słodyczy i cukru. Jadaj więcej warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym.
Pij 8 szklanek wody dziennie – naturalnej, mineralnej.
Bądź aktywny ruchowo. 30 minut dziennie, codziennie (spacer, spacer z kijkami, taniec, joga).
Mgr inż. Aneta Kądziołka
Dyplomowany Dietetyk i Psychodietetyk
Menedżer Wellnes i SPA