Menu Zamknij

Dieta w otyłości

Otyłość jest stanem chorobowym charakteryzującym się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej, która prowadzi do upośledzenia funkcjonowania organizmu człowieka i zwiększa ryzyko chorobowości i śmiertelności z powodu chorób metabolicznych i nowotworów złośliwych.

Dieta w otyłości

Przyczyny otyłości

Otyłość zależy od kilku czynników:

  • genetyczne
  • środowiskowe
  • przyjmowanych leków
  • styl życia

Dlatego tak ważne jest jej zapobieganie, już od najmłodszych lat – profilaktyka oraz prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna.

Kiedy nasza masa ciała jest w normie?

Ady określić czy nasza masa ciała jest w normie, czy może jest to nadwaga lub otyłość należy obliczyć wskaźnik masy ciała BMI (Body Mass Index) jest to masa ciała w( kg) podzielona przez wzrost do kwadratu w (m).

Prawidłowa masa ciała to BMI 18,5 – 24,9 kg/m2

Nadwaga to BMI 25,0 – 29,9 kg/m2

Otyłość to BMI od 30,0 kg/m2

Wyróżniamy:

  • Otyłość 1to BMI 30,0 – 34,9
  • Otyłość 2to BMI 35,0 – 39,9
  • Otyłość 3to BMI powyżej 40

Otyłość a ryzyko chorób

Występowanie otyłości wiąże się z ryzykiem zachorowalności na takie schorzenia jak:

  • cukrzyca
  • nadciśnienie tętnicze
  • podwyższony cholesterol i trójglicerydy
  • udar mózgu
  • zawał serca
  • nowotwory
  • choroby stawów np. kolanowych – zwyrodnienia
  • choroby kręgosłupa
  • zespół obturacyjnego bezdechu nocnego

Zalecenia żywieniowe przy zwalczaniu nadwagi oraz otyłości:

  • Regularność posiłków 4 -5 dziennie, o regularnych porach (co 3,5 godziny). W miarę możliwości.

  • Różnorodność pożywienia – urozmaicenie posiłków.

  • Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce (na surowo lub krótko gotowane).

  • Spożywaj 2 razy dziennie przetwory mleczne, np. kefir, jogurt naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu.

  • Mięso jadaj chude. 3 -4 razy w tygodniu. W Twoim jadłospisie w pozostałe dni powinny znaleźć się dania z ryb.

  • Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Używaj oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

  • Ograniczaj spożycie soli kuchennej. Nie dosalaj.

  • Zachowaj umiar w jedzeniu słodyczy i cukru. Jadaj więcej warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym.

  • Pij 8 szklanek wody dziennie – naturalnej, mineralnej.

  • Bądź aktywny ruchowo. 30 minut dziennie, codziennie (spacer, spacer z kijkami, taniec, joga).

Mgr inż. Aneta Kądziołka

Dyplomowany Dietetyk i Psychodietetyk

Menedżer Wellnes i SPA